Japans taalblog!

はじめまして! Mijn naam is Rody! Ik werk als docent Japanse taalvaardigheid voor JNConnect.com ! Op deze blog schrijf ik over de Japanse taal! Deze blog wordt wekelijks geupdate!

WWW.JNCONNECT.COM - alles over Japan en Nederland. Volg nu een cursus Japans in Rotterdam! of via SKYPE!

Wednesday 4 March 2015

Kanji leren, Winne de Pooh en Tetris

Japanse les in Rotterdam! Leer Japans via Skype! Japanse cursus thuis! ga naar www.JNconnect.com

Kanji. Voor velen het grootste struikelblok bij het leren van de Japanse taal. Ook voor Japanners zelf trouwens. De meeste Japanners kennen er ongeveer 2000, maar er zijn er in totaal meer dan 50.000!

In het Chinees is het leren van deze karakters veel gemakkelijker dan in het Japans. Je leert bijvoorbeeld het teken , je leert dat hetleven betekent en je leert dat je het uitspreekt als 'shēng' .In het Japans gaat het leerproces als volgt: Je leert het teken , je leert dat het leven betekent, en je leert dat je het uitspreekt als 'i, u, o, ki, na, nama, ha, mu, shoo, sei, asa, iki, ike, ubu, umai, e, oi, gyuu, kurumi, gose, sa, jyoo, sugi, so, soo, chiru, naba, niu, nyuu, fu, mi, moo, yoi of ryuu'.

Juist. Het teken  heeft 34 uitspraken. Hoe weet je welke je moet gebruiken? Dat ligt aan het woord waar het in voorkomt, aan de omringende Kanji, en soms is het simpelweg een onvoorspelbare keuze.

Bij Japanse namen zijn er simpelweg geen regels. Ik mag mijn Japanse kind officieel  noemen, en besluisten dat je het uitspreekt als Kawaii. De laatste jaren is de babynaam 黄熊 ineens populair geworden. Het bestaat uit de tekens voor geel en beer en wordt uitgesproken alsPuu. Inderdaad, een referentie naar Winnie de Pooh. Er zijn ook mensen die   heten. Hun naam spreek je uit als Tetorisu.

Maar. Wat is een goede manier om Kanji te leren? Mijn tip is om eerst de betekenis van de tekens te onthouden, en dan bekende woorden op te zoeken die de Kanji gebruiken. Het heeft geen zin om alle 34 uitspraken van 生 te leren als je slechts twee woorden kent met dit karakter. Leer eerst dat 生 leven betekent. Vervolgens kom je in jouw woordenlijsten de woorden 生きる(ikiru, leven) en 生まれる(umareru, geboren worden) tegen, en ga je onthouden 'ah, daar gebruik je het karakter voor leven voor!'.

Japanse les in Rotterdam! Leer Japans via Skype! Japanse cursus thuis! ga naar www.JNconnect.com

No comments:

Post a Comment