Japans taalblog!

はじめまして! Mijn naam is Rody! Ik werk als docent Japanse taalvaardigheid voor JNConnect.com ! Op deze blog schrijf ik over de Japanse taal! Deze blog wordt wekelijks geupdate!

WWW.JNCONNECT.COM - alles over Japan en Nederland. Volg nu een cursus Japans in Rotterdam! of via SKYPE!

Monday 6 July 2015

Sushi of Soeshi? Soedokoe of Sudoku?

Hoe spreek je Sushi en Sudoku nu ECHT goed uit!? In dit artikel ga ik deze vraag voor eens en altijd beantwoorden.

udiger dan het Nederlands. Toch maken Nederlanders vaak onnodige fouten bij het uitspreken van japanse woorden.

Hier zie je een zogeheten ‘klinkerdriehoek’. Zulke tabellen worden door taalwetenschappers gebruikt om aan te geven waar in de mond een klank wordt gemaakt. Links staan de Japanse klinkers en rechts de Nederlandse klinkers (met een voorbeeldwoord) die het dichtst bij de Japanse klanken in de buurt komen.



Je ziet dat de Japanse i en de Nederlandse ie vrijwel gelijk zijn. De Japanse a lijkt op die van de Nederlandse korte a, maar NIET op de lange aa. Dus ‘konnichi wa’ eindigt op [wah] en niet [waa]!

De e- en o- klanken zijn niet helemaal identiek aan de Nederlandse tegenhangers maar lijken er wel erg op.

De japanse u is een klank die in het Nederlands niet voorkomt. Daarom maken sommige Nederlanders er een [oe] van (rechtsboven) terwijl anderen het uitspreken als een [u] (mid-boven). De [u] komt echter het dichtste bij.

Hoe een Japanner de uitspreekt hangt overigens ook een beetje van de spreker af. Netjes, vrouwelijk en modern Japans neigt veel sterker naar [huur], maar sommige dialecten en vooral oudere mannen gaan veel meer richting [boek].

Hoewel een Japanner het verschil tussen UU en OE waarschijnlijk niet zo goed zou kunnen horen (betaal je de huur of de hoer?), is het beter dat we voortaan de OE in het Japans niet meer gebruiken. Geen Soeshi, geen Samoerai en geen Soedokoe; maar gewoon Sushi, Samurai en Sudoku; zoals we het immers ook meestal schrijven.



Japans in Rotterdam. JLPT cursussen. Leer via skype! www.jnconnect.com 

No comments:

Post a Comment