Japans taalblog!

はじめまして! Mijn naam is Rody! Ik werk als docent Japanse taalvaardigheid voor JNConnect.com ! Op deze blog schrijf ik over de Japanse taal! Deze blog wordt wekelijks geupdate!

WWW.JNCONNECT.COM - alles over Japan en Nederland. Volg nu een cursus Japans in Rotterdam! of via SKYPE!

Sunday 10 May 2015

Japans is de moeilijkste taal ter wereld! + Kanji Kentei

Het Amerikaanse Department of State heeft onderzoek gedaan naar welke taal het moeilijkst is om te leren voor een Engelstalig iemand. Het Japans kwam daarbij als de moeilijkste taal naar voren (gevold door het Arabisch, Koreaans, Cantonees en Mandarijn). Vandaag wil ik iedereen moed in praten door te laten zien hoe ver je kunt komen als je echt iets wilt!

Vrijwel iedereen van jullie zal inmiddels bekend zijn met de JLPT(Japanese Language Proficiency Test). Maar vandaag wil ik het hebben over de Japan Kanji Aptitude Test (de Kanji Kentei of Kanken).

Dit examen is niet specifiek bedoeld voor buitenlanders. Japanners doen deze test vaak zelf om hun kennis van Kanji (Chinese tekens) te meten. Ofwel via school ofwel na een opleiding voor een mooier C.V.

In het JNconnect-artikel van Januari ("Hoeveel tekens kent een Japanner?") constateerden we dat de gemiddelde Japanner zo'n 1800 tot 2500 Kanji kent.

De Kanji Kentei heeft verschillende niveaus. De percentages geven aan hoeveel mensen er ongeveer slagen:

- Level 10 (80 Kanji) 96%
- Level 9 (240 Kanji) 92%
- Level 8 (440 Kanji) 85%
- Level 7 (640 Kanji) 87%
- Level 6 (825 Kanji) 82%
- Level 5 (1006 Kanji) 75%
- Level 4 (1300 Kanji) 51%
- Level 3 (1600 Kanji) 45%
- Level pre-2 (1935 Kanji) 35%
- Level 2 (2136 Kanji) 22%
- Level pre-1 (2965 Kanji) 14%
- Level 1 (6355 Kanji) 9%

Voor iemand die is afgestudeerd aan de universiteit kan een Level pre-2 of hoger helpen bij het vinden van een goede baan. Als iemand in Japan zegt dat hij Level 2 of hoger heeft gehaald wordt hij direct meer gerespecteerd. Het is niet iets dat iedereen kan.
Het aantal Kanji wordt tussen level Pre-1 en 1 meer dan verbuddeld! Welke mensen gaan er in hemelsnaam voor dit niveau?!

De meeste mensen met een Level-1 certificaat zijn professoren die zich op een of andere manier bezig houden met Kanji. Per jaar slagen er slechts zo'n 110 mensen voor dit examen (waarvan de meesten Kanji-professoren zijn die het examen telkens opnieuw afleggen). Alle certificaat-houders zijn Japanners. Met 1 uitzondering...

Zijn naam is Bret Mayer. Hij studeerde Japans in de Verenigde Staten en verhuisde na zijn studie naar Japan. Inmiddels werkt hij als Kanji-professor en verschijnt hij af en toe op TV om Japanners Kanji uit te leggen. Na eigen zeggen studeerde Mayer jaren lang zo'n 6 uur per dag Kanji en was Level 1 voor hem 5 keer scheepsrecht.

Een beetje Japans leren is goed te doen. Goed Japans leren is een enorme uitdaging. Bret Mayer laat zien dat een buitenlander ook heel ver kan komen! Wie van jullie wordt de 2e buitenlander die voor Level-1 gaat?

Kanji uit Level 1! Hoe lees je deze woorden? (antwoorden onderaan)
1. 胡孫眼
2. 安佚
3. 懿徳
4. 爬掻


胡孫眼 - さるのこしかけ
安佚 - あんいつ
懿徳 - いとく
爬掻 - はそう
(Geen zorgen, dit kan vrijwel geen Japanner meer lezen)




* Deze statistieken komen uit 2014. Er zijn wellicht inmiddels meer certificaten uitgedeeld.

No comments:

Post a Comment