Japans taalblog!

はじめまして! Mijn naam is Rody! Ik werk als docent Japanse taalvaardigheid voor JNConnect.com ! Op deze blog schrijf ik over de Japanse taal! Deze blog wordt wekelijks geupdate!

WWW.JNCONNECT.COM - alles over Japan en Nederland. Volg nu een cursus Japans in Rotterdam! of via SKYPE!

Sunday 31 May 2015

Tips voor de Japanese Language Proficiency Test (JLPT)

Dit artikel is vooral nuttig voor studenten Japans. Over 43 dagen gaat de JLPT weer van start. Hier een aantal niveauspecifieke tips over hoe je zo veel mogelijkpunten kunt scoren!

N5 - Beginner
① Stamp alle woorden die je in kanji kunt lezen! Er zijn maar een heel beperkt aantal woorden die in kanji op het examen kunnen voorkomen (Voor N5 hoef je immers maar zo’n 100 kanji te kennen). Zet alle woorden die je tegen kunt komen op een rijtje en stamp ze uit je hoofd. Het is een makkelijke (maar wellicht tijdrovende) manier om alle punten in de kanji-sectie te krijgen!

② Ken je adjectieven! Ik zie N5-studenten nog steeds fouten maken op dit gebied. De vervoegingen van i-adjectieven gaan met ‘-kunai, -katta, -kunakatta’ en na-adjectieven gaan met ‘dewa arimasen, deshita , dewa arimasendeshita’. Haal ze niet door elkaar!

③ Lees vloeiend! Je zult vast iedere hiragana inmiddels wel kunnen lezen. Maar lees je iedere letter apart, of lees je het hele woord? Zorg ervoor dat je de N5-woorden vaak in hiragana ziet; dan herken je de woorden voortaan in één oogopslag. Dit zal je enorm helpen om alle onderdelen op tijd af te kunnen maken.

N4 – Lichtgevorderd / N3- Gevorderd① Ken je partikels! Partikels zijn in N4 echt heel belangrijk. ‘wa, ga, ka, yo, no, ni, e,de, o, kara, made’ etc. Het is erg verstandig om bij elk werkwoord ook een partikel te leren. Zie je bijvoorbeeld norimasu, dan weet je dat het partikel ni ook in de zin kan voorkomen (denshani norimasuin de trein rijden). Zie je ikimasu, dan is de logischer (densha de ikimasu;met de trein gaan). 

② Ken je werkwoordsvormen! Veel van de meerkeuzeantwoorden zijn ongrammaticaal. Als je goed je vervoegingen kent, kun je die gelijk wegstrepen.

N2 – Vloeiend / N1 - Academisch
① Ken je bushu! Simpelweg woorden stampen is niet meer genoeg op dit niveau. Je moet de betekenis van onbekende woorden kunnen gokken door te kijken naar hoe de kanji is opgebouwd. Kanji die  in zich hebben, hebben iets te maken met water. Kanji die  in zich hebben gaan vaak over iets religieus. Kijk dus goed naar de bushu (onderdelen van een kanji). 

② Leer scannend lezen! Je krijgt een hele stapel teksten op het examen. Zelfs als je ze als een echte japanner op natuurlijke snelheid helemaal door zou lezen, zou je wellicht in tijdnood komen. Kijk eerst naar de vragen en scan daarna gericht naar het goede antwoord in de tekst. Het is vooral bij N1 belangrijk dat je tussen de regels door kunt lezen.

③ Leer grammatica uit grammaticaboeken! Dit klinkt erg logisch, maar veel van de N1-grammatica (en sommige van de N2-grammatica) kom je niet tegen in het dagelijks leven. N1-grammatica is te formeel, te onnatuurlijk en vaak ook verouderd. Japanners kennen het eigenlijk ook niet. Waar kom je de N1-grammatica wél tegen? In 80-jaar-oude literatuur, in juridische documenten….Én op N1-examens! Voorbereiden dus! 

No comments:

Post a Comment