Japans taalblog!

はじめまして! Mijn naam is Rody! Ik werk als docent Japanse taalvaardigheid voor JNConnect.com ! Op deze blog schrijf ik over de Japanse taal! Deze blog wordt wekelijks geupdate!

WWW.JNCONNECT.COM - alles over Japan en Nederland. Volg nu een cursus Japans in Rotterdam! of via SKYPE!

Monday 23 February 2015

Hoeveel tekens kent een Japanner?

Japanners gebruiken drie schriften om te schrijven. Twee hiervan (de Hiragana en de Katakana) zijn een soort alfabetten. Elk van deze alfabetten bevat 46 letters (dus 92 in totaal). Deze twee schriften worden ookwel de "gojyuuon" genoemd (de 50 klanken; hoewel het er dus eigenlijk minder zijn).

Daarnaast leren Japanners de Kanji; de chineze tekens. Naar (ruwe) schattig zijn er zo'n 50.000 kanji in de Japanse taal, maar deze worden lang niet allemaal gebruikt. Op school leer je de "jyooyoo kanji". Dit zijn 2136 kanji die iedere japanner zou moeten kennen. In dat geval zou je dus zeggen dat japanners 2136 van deze tekens kennen; maar dat klopt ook niet helemaal. Er zijn veel mensen die na hun schooltijd tekens vergeten (weet JIJ nog alle dingen die je op school hebt geleerd?), en er zijn er ook veel mensen die na hun schooltijd gaan studeren, en daarbij allerlei nieuwe en moeilijkere kanji tegenkomen. En dan is er nog het probleem van de "jinmeiyoo kanji". Dit is een extra lijst van 861 tekens die 'wellicht' gebruikt worden in namen van mensen. Sommige japanners kennen deze lijst heel goed; en sommige Japanners kennen de lijst nauwelijks.

De gemiddelde Japanner kent tussen de 1800 en 2500 Kanji. Er is een speciaal Kanji examen dat jaarlijks in Japan wordt gehouden: De "Kanji Kentei". Dit examen heeft iets weg van het Groot Dictee der Nederlandse Taal dat wij hier in Nederland kennen. Veel hoogopgeleide Japanners doen deze test op het op-twee-na-hoogste niveau. Voor dit examen moet je 2136 kanji kennen. Ongeveer 24% van de deelnemers slaagt. Voor het op-een-na-hoogste niveau (hiervoor moet je 2965 kanji kennen) slaagt men zelden. En het hoogste niveau? Het niveau waarvoor je 6355 (!!) kanji moet kennen; daar gaan we een andere keer verder over praten!

Termen
 ひらがな = hiragana
カタカナ = katakana
漢字 = kanji
五十音 = gojyuuon 
常用漢字 = jyooyoo kanji
人名用漢字 = jinmeiyoo kanji
漢字検定 = kanji kentei

Japanse les in Rotterdam! Leer Japans via Skype! Japanse cursus thuis! ga naar www.JNconnect.com

No comments:

Post a Comment