Japans taalblog!

はじめまして! Mijn naam is Rody! Ik werk als docent Japanse taalvaardigheid voor JNConnect.com ! Op deze blog schrijf ik over de Japanse taal! Deze blog wordt wekelijks geupdate!

WWW.JNCONNECT.COM - alles over Japan en Nederland. Volg nu een cursus Japans in Rotterdam! of via SKYPE!

Monday 23 February 2015

Japonische talen en het Ryukyuaans

Nederlanders denken vaak dat het Japans, Chinees en Koreaans op elkaar lijken. Klopt dat?

Alle talen op de wereld behoren tot bepaalde 'taalfamilies'. Soms zijn die families heel groot. Het Nederlands behoort tot de Germaanse tak van de 'Indo-Europese talen', net als het Duits en Engels. Maar het Frans, Hindi, Persisch en Russisch behoren ook tot deze Indo-Europese taalfamilie. Veel talen in India zijn dus zelfs verwant aan het Nederlands.

Hoe zit dat met het Japans? Het Japans is een 'Japonische taal'. De Japonische taalfamiliebestaat uit twee takken: het 'Japans' (1 taal) en het 'Ryukyuaans' (ongeveer 8 talen). Deze Ryukyuaanse talen worden gesproken in Okinawa (dat vroeger het Ryukyu Koninkrijk heette). De meeste van deze talen zijn (bijna) dood. De meeste vloeiende sprekers zijn erg oud, en de rest spreekt de taal slechts een beetje.

Sommige taalwetenschappers denken dat de Japonische taalfamilie ver verwant is aan andere taalfamilies. Er zijn theorieen dat het tot de Turks-Mongoolse groep behoort, of tot deKoreaanse familie. Er zijn zelfs taalkundigen die denken dat het Japans verwant is tot de talen van zuid India. Er is nog geen goed bewijs gevonden. Het Koreaans is dus 'wellicht' verwant, en het Chinees absoluut niet.

Zo zeg je 'bedankt' in de grootste Japonische talen:

Arigatoo (Japans,)
Arigatesama Ryoota (Amami)
Miifaiyuu (Yaeyama)
Mihediro (Kunigami)
Nifedebiru (Uchinaguchi)
Fugarasa (Yonaguni)
Tandigaatandi (Miyako)

PS. Veel Ryukyuaanse talen gebruiken een aantal interessante hiragana:


Japanse les in Rotterdam! Leer Japans via Skype! Japanse cursus thuis! ga naar www.JNconnect.com

No comments:

Post a Comment